Diverse disciplines uitgelegd

Verlichting

In het gehele pand heeft TAO Elektro energiezuinige LED verlichting aangebracht. De verlichting wordt geschakeld middels slimme sensoren, waarvan de meeste uitgevoerd zijn met daglichtregeling. Dit zorgt ervoor dat de verlichting automatisch teruggebracht wordt bij voldoende daglicht. Tevens is de verlichting in de lokalen buiten de sensoren om uit te schakelen of te dimmen. De sturing van de verlichting werkt middels het DALI protocol van onze dochteronderneming HELVAR.

Beveiliging

TAO Elektro heeft bovendien een adresseerbare brandmeld-/ontruimingsinstallatie geïnstalleerd. Voor de scholen en gymzaal geldt een bewakingsomvang “niet automatisch” wat inhoudt dat er alleen handbrandmelders en slow hoop signaalgevers geïnstalleerd worden. Echter voor het kinderopvanggedeelte geldt een zwaardere eis. In dit gedeelte zijn ook rookmelders gemonteerd, onder andere omdat er kinderen jonger dan 4 jaar aanwezig zijn die ook nog eens de mogelijkheid hebben om te slapen in de daarvoor bestemde slaapkamers. Uiteraard heeft TAO Elektro ook het PVE (programma van eisen) geschreven voor het pand.

Als VEB erkend beveiligingsbedrijf heeft TAO Elektro ook de installatie voor de inbraakbeveiliging aangelegd. Uiteraard geheel volgens de VRKI 2.0 waarin de eisen staan omschreven. In dit geval is er een klasse 2 installatie aangelegd. De installatie heeft ook koppelingen met de verlichtingsinstallatie en met de toegangscontrole, dit i.v.m. de verhuur van de gymzaal buiten schooltijden om. Wanneer het inbraakalarm wordt uitgeschakeld gaat direct alle loopverlichting in het pand aan.

Duurzaam

Buiten de energiezuinige en duurzame LED verlichting kunnen de zonnepanelen natuurlijk niet ontbreken. Ook deze installatie heeft TAO Elektro geheel zelfstandig ontworpen, aangelegd en in bedrijf gesteld. Met 326 zonnepanelen wekken we 100.000 kWh groene energie op. De zonnepanelen zijn gemonteerd op een felsdak. Bij het monteren van de panelen hebben we gebruik gemaakt van 60 Tygo optimizers op de posities waar schaduw voorkomt.

Kindcentrum IKC de Brink Hoef en Haag - duurzaam

Een mooie uitdaging

Het ontwerpen, installeren en in bedrijf stellen van al de genoemde disciplines en natuurlijk ook nog de overige niet genoemde disciplines zoals data/wifi, intercominstallatie, noodverlichting en lestijdsignalering waren een prachtige uitdaging om te realiseren en wij kijken terug op een geslaagd project.

Mocht u nieuwsgierig zijn naar wat TAO Elektro voor uw project kunt betekenen?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend advies.

Wij zijn er als elektricien voor iedereen in de regio’s: Gorinchem, Lexmond, Leerdam, Culemborg en Meerkerk.